Bratteforsån

Ljungskile

Bratteforsån

Ett av mina absoluta favoritställen, Bratteforsån rinner från Stora Hällungen och mynnar ut vid Ljungs kyrka i Ljungskile.
Den artrika lövskogen, de djupa ravinerna och trädens rötter som letar sig ner i vattnet gör att man får känslan av regnskog och mangroveskog.

Fullt med fågelsång och hackspettens frenetiskt hamrande på de gamla döda träden, gör att man kan sitta och njuta av skådespelet väldigt länge. Jag hade turen att få se Kungsfiskaren ett par gånger under senhösten 2018. Den kommer flygande som ett blått streck över vattenytan och har man tur så sätter den sig på en gren för att spana efter fisk. Det finns även större och mindre hackspett, forsärla, strömstare, rödhake, stjärtmes, gärdsmyg, skogsduva och trädkrypare. Stannar man upp och har lite tålamod så är chansen god att få se dessa arter.

Vid Anfasteröd liknar vegetationen runt Bratteforsån nästan en botanisk trädgård på våren, och ormbunkarna som växer
runt de gamla ruinerna gör detta till ett närmast magiskt ställe. På vissa andra ställen är det svårt att ta sig till ån på grund av den svåra terrängen och de höga lerväggarna,

Det finns stora naturvärden runt ån. Här finns bland annat flodpärlmusslor, bukspolsnäcka, smalgrynsnäcka och biologiskt rika lövskogar.
Bratteforsån klassas som ett ”nationellt värdefullt vattendrag” och ca 3,5 km av Bratteforsån är idag ett Natura 2000 område.  Området börjar vid kvarnlämningen i Brattefors och slutar vid den gamla bron vid Lyckorna kvarn.

Contact

Peter Muld
Email: petermuldproductions@gmail.com
Phone: +46 (0)70 6029849

Social media

Exclusiv Artist of

Instagram