Tjäderspel

Bredfjället

Tjäderspel på Bredfjället

Tjädern verkar trivas ganska bra på Bredfjället. Tidigt på morgonen kan man höra hur den spelar på flera platser under våren. Men även om man kan höra tjädern ganska bra under spelet så är det ganska svårt att hitta den. Störst chans har man under den så kallade höneveckan. Det är då hönorna går ner på marken och tupparna blir som galna och ryker ihop ganska rejält. Dom slår varandra med vingarna så det smäller och ekar i skogen.

Ska man ha en chans att se tjäder så måste man sitta i gömsle. Försöker man sig på att smyga sig nära så är den borta direkt den får syn på dig. Redan på kvällen så måste man stänga in sig och sitta och vänta hela natten. Tupparna kommer flygandes in under kvällen och spelar från träden men även från marken. I utkanten av reviren kan dom även komma smygandes mellan buskar och tuvor. Stör man dom under natten så är det inte säkert att dom kommer tillbaka mer det dygnet. Under höneveckan så pågår spelet nästan hela natten och en bit in på morgonen.

Det är en oförglömlig upplevelse att se ett tjäderspel. Knäppningarna, klunken och sisningen gör att det bildas en slags mystik och magi runt skogen och dessa fantastiska fåglar. På natten när skogen är helt tyst och bara tjädrarna hörs ekande från olika håll i nattluften så är det svårt att somna. Man längtar till morgonen när den tassar runt bland blåbärsriset och gör sina avtryck i mossan medan den försvarar sitt revir och gör sig till för hönorna.

Någon vecka efter det att tjädern hade slutat spela och tystnaden hade lagt sig i skogen igen, var vi med om ett möte på Bredfjället, som vi nästan trodde var omöjligt. En ensam tupp som vägrade ge upp i sin kamp efter hönorna fortsatte spela i sin ensamhet. Vi stannade till en stund och fascinerades över hans envishet och beundrade hans vackra fjäderdräkt.

Contact

Peter Muld
Email: petermuldproductions@gmail.com
Phone: +46 (0)70 6029849

Social media

Exclusiv Artist of

Instagram