Havsörn

i Flatanger, Norge

Havsörn i Lauvsnes, Flatanger

Att fotografera havsörn från båt skiljer sig helt från att fotografera från ett gömsle. Det blåser, guppar och skvätter kallt vatten på dig hela tiden. Man är även mycket mer beroende av att vädret är bra för det finns ingenstans att gömma kameran om det regnar.

Det finns antagligen inget bättre ställe att fotografera havsörnar i norden än hos Ole Martin Dahle, ”The eagle man” i Lauvsnes, Flatanger. Han vet vilka tider man ska åka ut för att få det bästa ljuset och han känner till området då han har bott där hela livet.

Som alla naturfotografer vet om har Norge en fantastiskt fin natur med höga mäktiga berg och många fjordar och Flatanger är inget undantag. Bergen omger Flatanger och det är en fantastisk liten by med många fina vyer. Vi åkte ut med Ole Martin och hans båt vid fyra olika tillfällen för att få så skiftande miljöer som möjligt och foton från både gryning och skymning. Väderleken i Flatanger ändras otroligt snabbt och regnar det när man åker ut kan solen skina en bit bort. Det är en stor utmaning att fotografera fiskande havsörn från en liten båt men Ole Martin vet var havsörnarna har sina revir och var han ska placera båten för att få det bästa ljuset. I området finns det ungefär 25 häckande havsörnspar så chansen att få bra bilder är stor.

Havsörnen har ett vingspann mellan 190-240 cm och det är en mycket stor fågel. När den kommer flygandes över båten så känns det nästan overkligt och väldigt mäktigt att det kan finnas så stora fåglar i vår fantastiska natur i norden. Nu finns det ganska gott om havsörnar i både Sverige och Norge men fram till 70-talet så var den nästan utrotad från Sverige och det krävdes mycket hårt jobb för att få stammen att växa igen.

Contact

Peter Muld
Email: petermuldproductions@gmail.com
Phone: +46 (0)70 6029849

Social media

Exclusiv Artist of

Instagram