Brunbjörn

i Sverige

 Brunbjörn

Brunbjörnen är ett mytomspunnet djur och har stor betydelse i den andliga världen i många kulturer. En del ser björnen som en länk till den spirituella världen. Kraft, mod, fruktbarhet och moderskap är också saker som acssocieras med björn i olika kulturer.

Jag har sett brunbjörn i Finland och grizzlybjörn i Kanada och jag har besökt Vargas Vildmarkslodge i Hälsingland tre gånger. Förväntningarna är naturligtvis alltid höga när man fotar vilda djur men under åren har man lärt sig att djuren gör inte alltid som vi vill, och tur är väl det.

Vi mottogs av Håkan Vargas och hans stora hund, en blandras mellan Mastiff och Schäfer.
Vid 16-tiden började vi vår vandring upp till gömslet efter en skumpig bilfärd på 10 minuter. På stigen mot gömslet såg man spår av björnar överallt. Hår på träd, stigar och klösmärken, även spillning efter varg. För att inte störa björnarna så gick vi så försiktigt som möjligt och viskade till varandra.
Jag satte upp mina kameror i gluggarna direkt vi anlände och ställde in bländare och slutare så det skulle passa ljuset.

Många tror att det bara är att sätta sig där så kommer det björnar. Det är inte helt sant, ibland kommer dom när det har blivit beckmörkt och ibland så kommer dom inte alls.  Vi hade tur tre dagar av fyra och det kom björnar när det var ljust nog att fotografera. Men faktum är att av 64 timmar i gömslet så visade sig björnarna kanske 2,5 timmar så ska man plåta björnar så måste man ha tålamod.
Känslan att få se dom i Sverige och i deras rätta miljö var lika häftig som jag hade hoppats på och jag är glad att det finns människor som Håkan som lägger ner hela sin själ för att vi ska få bevara dom i Sverige.

Dessa ståtliga och mytomspunna djur som nästan var utrotade från Sverige på 1800-talet har idag återhämtat sig och det fanns 3000 björnar i Sverige 2017.
Man kan jämföra det med Norge som har ca 125 björnar vid den svenska gränsen och Finland som hade runt 2130-2260 st 2018.
Dock tilldelas skyddsjakt på dom varje år och det bedrivs en del tjuvjakt men visst är det fantastiska djur som hör hemma i den svenska naturen. Den årliga tillväxten på björn i Sverige är ca 4,5% och licensjakten tillåter ca 10% av stammen. Den som vill veta hur många björnar som har skjutits kan ta del av informationen på Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida.

Contact

Peter Muld
Email: petermuldproductions@gmail.com
Phone: +46 (0)70 6029849

Social media

Exclusiv Artist of

Instagram