Brunbjörnen

Detta mytomspunna djur som har så stor betydelse i många kulturer runt om i världen. Inte minst bland Kanadas First nation people.

Äntligen kom datumet som jag skulle åka upp till Vargas Vildmarkslodge för att se om jag kunde få några bra bilder på brunbjörnar. Jag har varit där förut och slås varje gång av allt jobb som dom lägger ner på björnarna. Inte att dom bara vill att folk ska få bra bilder på brunbjörn utan hur dom verkligen kämpar för att björnen inte ska känna vittring av människan och bli van med oss. Håkan använder samma handskar alltid för att hantera maten, som bland annat består av frukt och inte kött som många tror. Han går i snöskor för att inte slita på vegetationen och omgivningen är fantastiskt fin. Vid denna tiden på året finns det gott om tuvull som björnen går omkring i och som förstärker det magiska i bilden.

Första kvällen kom det en björn redan vid 19:30 och då stod solen lågt mellan träden och man fick det där sköna kvällsljuset från sidan. I mitten av juni så blir det aldrig riktigt mörkt även om man är inne i skogen så det går att fotografera hela natten men mellan 24 och 02 får man dra ner slutaren och öka iso-talet en del. Andra kvällen kom samma björn tillbaka fast något senare. Ännu senare kom en liten björn med längre öron som var väldigt skygg och den stannade bara några minuter.

Många tror att det är garanterat att man kommer att få se björnar men är det en sak som jag har lärt mig så är det att med vilda djur finns det aldrig garantier. Det finns massor av saker som spelar in och varje gång jag har sett björnar från gömsle så känner jag en stor vördnad och respekt för dessa mäktiga djuren som är så utsatta och får mindre områden att röra sig i.

Trots att brunbjörnen är rödlistad som nära hotad i Sverige så utökade Gävleborgs läns länsstyrelse tilldelningen vid kommande licensjakt på björn till 60 individer vilket innebär att avskjutningen omfattar ett större antal björnar än vad som motsvarar den årliga tillväxten på björn är i länet. Det gör mig illa till mods att den björnjakt som bedrivs inte är för att björnen gör så mycket skada så att stammen måste hållas nere, utan att det mest liknar den troféjakt som bedrivs i Afrika för att tillgodose människors behov att döda ett rovdjur.

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”circle” icons_location=”top” col_number=”auto” outer_color=”dark”]