Under 2021 och 2022 har jag och Stefan Edman jobbat med en film om Ljungskiles Historia. Den handlar om intressanta händelser som har satt sin prägel på hela Ljungskilebygden, personer som har betytt mycket för Ljungskile och som har varit med om att bygga upp Ljungskile till det samhälle som vi har idag.
Vår historia börjar med Johan Fredrik Frankenberg som grundade de första badhusen och som faktiskt blev kända över hela södra och mellersta Sverige. Frankenberg var även en populär polis, eller länsman som de hette då.
Vi besöker våra medeltida gårdar som omger kilen och pratar om Ulriksdal och Nyborg som var oerhört viktiga för vår bygd, och är fortfarande.
Söndagen den 9 oktober klockan 15.00 har vi premiär för filmen på Ljungskile bio på Folkhögskolan. Klockan 17.00 har vi en extraföreställning om det blir mycket folk.
Nedan ser ni en trailer om filmen.
Så här presenterar Ljungskile bio vår film.
På söndag är det världspremiär för Stefan Edmans och Peter Mulds nya film En badglad polis – historien om samhället vid Kilen! Filmen visas både klockan 15.00 och 17.00.
Det moderna Ljungskile sjuder av liv och utveckling. Företag, föreningar, kultur, idrott. En vänlig och vacker plats mellan hav och fjäll.
Men vad var det som triggade i gång alltihop? Havreexporten till Londons hästspårvagnar? Ångbåtarna? Eller länsman Frankenbergs badhus som lockade hit folk från när och fjärran? Och gav upphov till populära pensionat, ett tjusigt societetshus och, ja, en hel bad- och kurort.
Efter fjolårets uppskattade långfilm ”Bredfjället i våra hjärtan” har Peter Muld och Stefan Edman tagit Ljungskiles historia till sitt hjärta. I sin nya film skildrar de underhållande och mustigt – och med spännande arkivbilder – en rad livsöden och händelser kring Kilen: Nämndemannen som försvann till Amerika med alla pengarna. Frun på Hälle gård som försökte stoppa både landsväg och räls på sina marker. Fabrikören på Tjöstelsröd som blev rik på skokräm och flugfångare, byggde Turisthotellet och sålde tomter till nyinflyttade. Filmen berättar också om trion som startade folkhögskolan, och doktorinnan Mannheimer som räddade det utrotningshotade Ryafåret. Vi påminns om att det funnits både bryggeri och teaterhus i samhället. Och att entreprenörerna som på 1930-talet skapade Resteröds Trikå och Strumpfabriken gav Ljungskileborna en ny stark framtidstro.
Det här är berättelsen som ger perspektiv och inspiration för oss som bor i bygden idag, eller funderar på att flytta hit. En film för alla som älskar Ljungskile.
Film och produktion: Peter Muld, berättare och manus: Stefan Edman, Sverige 2022. 55 min, barntillåten. Biljettpris 80:-.
Filmen visas i Grundtvigsalen på Ljungskile folkhögskola. Efter filmen finns tillfälle att ställa frågor till filmarna.
Välkommen!