Sent i augusti ringde Stefan Edman upp mig och frågade om jag ville vara med i ett filmprojekt. Filmen skulle handla om Nils och Knut som skulle besöka deras barndomshem på Södra fjället i Ljungskile. Projektet lät riktigt roligt men jag var lite tveksam om jag skulle kunna få till ljudet på ett bra sätt. Jag funderade över helgen och bestämde mig sedan för att tacka ja.
Dagen för inspelningen skulle vi möta upp Nils och Knut, som filmen handlar om, i Ljungskile klockan 13 och sedan åka till Södra fjället och börja spela in. 12.30 ringer Stefan upp mig och hans tåg sitter fast i Kungälv och han kommer inte att komma därifrån förrän efter ett par timmar. Jag bestämde mig då för att åka ner och hämta honom och vi mötte upp Nils och Knut på deras gamla gård 1,5 timma senare än beräknat.
Nu hade vi kortare tid på oss att sätta inspelningen och omtagningar skulle vi inte hinna med. Som tur var så var min sambo Catrin med för att sköta ljudet men hon fick ta en kamera och spela in hon också. På så sätt hade vi film från två olika vinklar och det skulle bli snyggare att klippa ihop.
För att få det bästa möjliga ljudet med den utrustningen jag hade så fick Nils en ljudinspelare på sig så att jag kunde plocka ljudet ifrån den samtidigt som jag hade en mick monterad på ett stativ som fångade upp ljudet från allihop. Dock hade jag inga myggor att sätta på Nils och Knut men nu är en ljudinspelare till inköpt och två myggor från att montera på kläder tillsammans med två ljudinspelare för kommande projekt.
Inomhus använde vi oss av två stycken ledlampor som var inköpta för fast ljussättning vid fotografering. Utan dom så hade det inte gått att filma i ladugården som var väldigt mörk. Det finns ingen el på gården heller utan allt måste vara batteridrivet.
Stefans röst som ni hör i början och i slutet på filmen är inspelad på Södra fjället två veckor efter vi träffade Nils och Knut och där märks verkligen hans rutin. Han satte speakern efter några omtagningar som mest berodde på att flygplan flög förbi och störde.
Flygfilmerna är inspelade under fyra olika tillfällen under en treveckorsperiod, för det krävdes liknande väder som dagen för inspelningen för att allt skulle kännas rätt.

Inga omtagningar är gjorda någonstans under intervjuerna utan det ni ser är det som var just då och Nils och Knut bjöd på en fantastisk dag med mycket skratt och bra historier från deras uppväxt på Södra fjället.

Materiel som användes under inspelningen:

Film: 2 st Canon 5d mark IV, 1 st Panasonic Xc-1000
Flygfilm: DJI Mavic 2pro
Ljud: Sony ljudinspelare  ICD-UX560, Rôdevideomic pro+
Ljus: Aputure HR672
Filmredigeringsprogram: Final cut pro

Uppdatering 20191123

Premiären av filmen hade vi klockan 17 på Ljungskilegården den 22/11. Nils och Knut var där och även en del av deras släkt. Det började att komma folk redan 30 minuter innan, och vi fick ställa fram ca 100 stolar extra för att folk skulle få en sittplats. 160-170 personer kom för att se filmen och tekniken fungerade perfekt. Kvällen blev verkligen en succé och det var ett av de roligaste projekten som jag har varit med om än så länge.

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”circle” icons_location=”top” col_number=”auto” outer_color=”dark”]