Att plåta långa slutartider i kolmörker är inte allt så enkelt. Jag tycker att det enklaste sättet att focusera är att zooma in på en stjärna i liveview och sätta focusen på den manuellt, då blir alla stjärnor i focus. Vill man ha en bra exponering på månen kan man ta en bild på den innan och sätta ihop bilderna som en HDR. Månen blir alltid överexponerad vid långa slutartider annars. När jag tog denna bilden så valde jag att inte göra det för jag ville bevara känslan som jag hade när jag tog bilden. Man kan heller inte välja en för lång slutartid för då kommer månen att bli avlång och stjärnorna blir inte en prick utan mer som en rand. Jag brukar hålla mig runt 20-25 sekunder och ställa in ISO-talet på 100. På denna bilden kör jag med bländare f/6,3.  Det kan ta lång tid att få det resultatet som man vill ha men det gäller att inte ge upp även om det är kallt och mörkt.

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”circle” icons_location=”top” col_number=”auto” outer_color=”dark”]