Lauvsnes i flatanger är ett av de bästa, kanske det allra bästa stället att fotografera havsörnar i deras naturliga miljöer. Att åka dit med bil tar ganska lång tid om man väljer att inte ta flyget, vilket jag rekommenderar för miljöns skull.
Vi valde att åka genom Sverige så långt vi kunde och stannade till över natten i Åre för att komma utvilade till Lauvsnes dagen där på.
Vägen från Åre till Norge går genom ett fantastiskt fint landskap och där har man chansen att få se renar, älgar och andra djur. Väl framme i Lauvsnes mötte Oles fru Wenche Anita upp oss och visade runt oss i stugan som låg ca en kilometer från byn.
Vi hade bokat in fyra båtturer med Ole och redan första kvällen var vi ute vid skymningen. Det var ganska mulet och regnet hängde i luften men Ole är van vid väderomslagen och vet vart man ska åka för att undvika det mesta av regnet och efter en stund hade vi bra fotoljus med en lätt orange bakgrund från solnedgången.

Det märktes tydligt på Ole att han älskar det han håller på med. Leendet han hade på läpparna och blicken i hans ögon avslöjade att han levde det livet som han ville och att han inte hade några planer på att ändra något. Han hade förberett en påse med mat till alla trutar och måsar som han kastade ut emellanåt och några av dom var så vana med honom att dom turades om att sitta på hans huvud.

Medans man vänta på att örnarna ska dyka upp kan man fördriva tiden med att fotografera alla andra fåglar som rör sig runt båten. Det är väldigt bra övning och det är kul att experimentera med olika slutartider. Bilderna nedan har jag en slutartid på 1/60 sekund och iso 100. Bländaren är satt till 2,8 men det kan vara att föredra att öka den till 4 eller 5,6.