Kameran var fulladdad och extrabatterier var packade. Förväntan när man åker ut för att fotografera något särskilt är alltid stor. Denna gången var det norrsken och enligt appen så fanns det sotra chanser att få se det över vårt område. Jag åkte upp redan klockan 18 och fick med mig hela familjen. Ingen av oss har sett norrsken förut så alla var förväntansfulla och var villiga att stå ute i -7 grader och vänta i mörkret.
Platsen jag hade sett ut var uppe på Bredfjället där det fanns några gamla träd som skulle passa bra i förgrunden. En bit bakom växte några höga tallar som skulle passa fint mot norrskenet. Det som jag däremot inte hade tänkt på var att ljuset från elljusspåret skulle störa min fotografering. Jag planerade att gör en lång timelapse och ta bilder med långa slutartider, runt 8 sek. Timelapsen fungerade inte där på grund av några bilar som körde förbi och lyste upp hela området. Tyvärr så uteblev norrskenet denna kväll men jag fick några bilder på stjärnhimlen iallafall.

Det som jag tar med mig från detta försöket är:

  1. Lär dig kameran ordentligt så att du kan ändra inställningar i mörker, pga ny kamera var jag inte säker på alla inställningar.
  2. Leta upp en mörk plats där inga billjus eller andra ljus kan störa.
  3. Släpa inte på onödig utrustning.
  4. Ta med lite tejp för att tejpa fokusringen så man inte kommer åt den av misstag
  5. Ta alltid med kompass så du kan ta ut väderstreck