Tjädern, en mytomspunnen skogsdrake som är en symbol för den gamla och orörda skogen. Den trivs bland gamla tallar och mossmark med större stenar eller stenhällar så att dom kan spela från en höjd. Det brukar finnas gott om spillning i området i form av små fingerkrokar och ju färskare den är ju större chans är det att den finns i området. Man kan även se att marken runt omkring är nertrampad i ett större område.

Den landar med ett brak under kvällen och kan gå omkring i mörkret och spela innan natten och börjar sedan spela igen innan solen går upp. Det är mäktigt att uppleva ett tjäderspel och jag har alltid haft en dröm om att se det på min hemmaplan, Bredfjället. Inte förrän i år, 2020 tog jag tag i saken och började fråga folk som känner Bredfjället bättre än jag och fick till slut napp om ett område som skulle vara bra.

Jag besökte fyra olika platser på Bredfjället där det skulle finnas tjädrar. Jag befann mig i samma område hela tiden men ändrade platsen med ca 100m varje gång förutom den sista gången då jag bara flyttade gömslet ca 20m. Första och andra natten var det väldigt lugnt. Inte ett ljud från tjäder trots att jag visste att dom fanns i området. Den tredje natten som jag var där hörde jag tjädrar hela tiden men kunde inte se dom. Dom började närma sig vid 06:30 och lite senare blev dom störda av att en skärmflygare flög över området vilket resulterade i att dom blev rädda och stack därifrån.

Den fjärde natten flög dom in ca 21:30 och började spela redan 04:30. Tyvärr var det för mörkt för att fotografera men då visste jag ändå att dom var väldigt nära mig. Vid sex-tiden var ljuset såpass bra att det funkade med både film och foto. Det dröjde inte många minuter innan en av tupparna gick omkring sakta framför mig och kluckade. Bägge tupparna höll sig i sitt revir och lämnade inte reviret för att utmana varandra. Det var ganska tydligt var gränsen gick och med alla hormoner så kan jag föreställa mig ett ordentligt slagsmål om någon ger sig in i den andras revir.

Jag hade med mig min GoPro och passade på att göra en ”bakomfilm” där ni kan se hur det är att ligga i gömsle och all utrustning man har med sig. Den är gjord med glimten i ögat och inte så seriöst menad men jag hade väldigt kul när jag gjorde den.

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”circle” icons_location=”top” col_number=”auto” outer_color=”dark”]