I samband med att vi började spela in vår film om Västerhavet så ville jag ha med lite undervattensbilder. Jag har inget undervattenshus till min Canon R5 och äger inte någon dykutrustning. Efter en del googlande efter undervattenshus så bestämde jag mig för att köpa en GoPro 10 med både undervattenshus och en dome som man kan ta bilder 50/50 över och under ytan. Kostnaden mot att köpa ett undervattenshus till Canon R5 var ca 10ggr billigare.
Jag testade den först i Bratteforsån och fick en viss känsla om hur jag skulle använda den. Det är inte enkelt att få skarpa bilder utan något rinn eller vattenstänk på domen men efter ett tag så förstod jag ungefär hur jag skulle göra för att få minsta möjliga droppar på domen.
Jag beställde en 3mm våtdräkt för att kunna simma omkring utan att frysa och har på mig viktbälte, fenor och cyklop. Viktbältet är för att kunna dyka ner för det är bra flytkraft i dräkten.

När man filmar med undervattenshuset i 4K 120p är det risk att kameran överhettas efter en stund och man får lite imma på linsen. Ganska vanligt för GoPro 10 verkar det som och ett ganska irriterande fenomen. Det enklaste när man fotar är att ställa in den på burstfoto och sedan trycka igång den och rikta in på objektet. Fördelen med GoPro10 är att den fotar i RAW om man har den på vidvinkel, så man har bra möjligheter i redigeringen att jobba med bilderna.