Jag har ibland undrat vad som gör att man går upp klockan tre på morgonen för att vandra ett par kilometer rakt ut i skogen. När klockan ringer och man bara vill vända sig och somna om men man tvingar sig upp och sätter på kaffet. En stund senare när du följer stigen i skogen så är det beckmörkt och du ser ögon lite överallt som stirrar på dig i skenet från din pannlampa. Rådjur skriker, ugglor hoar och det prasslar till bredvid dig men du ser ingenting. Du vet och känner att det gömmer sig något djur i mörkret för du kan höra dom, men inte se dom. Stigen du följer ser helt annorlunda ut nu när det är mörkt så du går fel ett par gången och hittar inte den stigen som du ska vika av på.
När du väl är framme, alldeles genomsvettig efter att ha burit all utrustning så är du glad att du tog med dig torra kläder. Du drar av dig de svettiga kläderna och står där med bar överkropp innan du har fått på dig tröjan i -5 graders kyla. Det är riktigt kallt och du börjar frysa så att du skakar, men som tur är så är det vindstilla så det känns ganska bra ändå.
Nu ska all utrustning på plats, kameran med 500mm objektivet ska sättas på stativet och den handhållna kameran läggs bredvid. Du kopplar mikrofonen på ljudinspelaren så du får med bra ljud om du ska filma. Du kryper ner i din värmesäck, häller upp lite kaffe och inväntar gryningen.
Äntligen kan du börja att njuta av stunden du har väntat på, och skogen som vaknar till liv.

Naturen i fokus

För mig är det handlar det om naturupplevelsen, att få vara helt ensam en stund och bara njuta av ögonblicket. Att få se och uppleva det som vår fantastiska natur har att erbjuda medans den finns kvar.
Av alla de gånger som jag har gått upp mitt i natten och vandrat ut på Bredfjället eller legat i gömsle någonstans så har jag inte fått några bra djurbilder mer än ett fåtal gånger. Ibland blir man dock överraskad att det kommer ett annat djur än det som man förväntar sig. Att höra och se hela naturen vakna till liv på morgonen gör det hela till en upplevelse som du vill få igen och igen. Bilderna spelar inte lika stor roll men naturligtvis gör det upplevelsen ännu starkare.

Jag kommer att fortsätta med det som står i fokus, naturupplevelsen. Bilderna kommer efter hand, var så säker.

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”circle” icons_location=”top” col_number=”auto” outer_color=”dark”]